Adio Facebook, dacă nu ai 16 ani!

Adio Facebook, dacă nu ai împlinit încă 16 ani şi nu reuşeşti să-ţi convingi părinţii să îşi asume ce faci online! Legea Comisiei Europene va intra în vigoare anul viitor. Niciun site nu le va mai permite copiilor să se înregistreze fără ştiinţa părinţilor. Patronii afacerilor online sunt ameninţaţi cu amenzi usturătoare. Copiii se plâng că legea le fură toată intimitatea.

„În ceea priveşte prelucrarea datelor minorilor, articolul 8 din Regulament prevede că această operaţiune este legală dacă copilul are cel puţin vârsta de 16 ani”.

Administratorii vor trebui să ceară acord de la părinţi înainte să le permită minorilor care nu au împlinit încă 16 ani să le acceseze site-ul. Cine nu se respectă legea riscă amenzi de până la 20 milioane de euro.

În momentul de faţă, cele mai multe site-uri nu au niciun fel de protecţie pentru copii. În cel mai bun caz, un mesaj automat îi întreabă dacă sunt majori sau nu. Dai click pe „DA” şi îţi vezi de treabă. Specialiştii spun, însă, că soluţii există.

Bogdan Manolea – expert în tehnologie şi internet: „Poţi să îl obligi din momentul în care deschide contul să dea şi adresa de mail a părinţilor şi părinţii fie văd un raport digital, fie chiar să printeze un document pe care să-l trimită scanat.”

Daniel are 15 ani. Ca orice adolescent de vârsta lui, îşi petrece mult timp online. Recunoaşte că internetul poate fi dăunător.

Daniel : „Eram cu diriginta si ea statea pe telefon. Mai mulţi erau in restaurantul ăla care stăteau pe telefon. A ajuns asa sa dea o dependenţă”.

Sursa

Comentarii

comentarii