Astăzi începe Postul Crăciunului. În ce zile va fi dezlegare la pește

Astăzi începe Postul Crăciunului, importanţa lui fiind dată în primul rând de faptul că se află la un hotar, fiind primul post din anul bisericesc (care a început la data de 1 septembrie) şi ultimul din anul civil care urmează să se încheie la o săptămână după naşterea Domnului.

Semnifi­caţia sa religioasă se leagă de cele 40 de zile pe care le-a petrecut Moise pe Muntele Sinai în aşteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, pe care avea mai apoi să le primească sub forma Tabletelor Legii.

Dogma şi datina creştină spune că în Postul Crăciunului nu se mă­nâncă miercuri şi vineri cu untdelemn şi nici nu se bea vin. În aceste două zile se posteşte până la ora trei-patru după-amiază, timp în care se mănâncă hrană uscată sau legume fierte.

Dacă se suprapun zilele de miercuri sau vineri cu o altă săr­bătoare importantă, cum ar fi prive­gherea unui sfânt, atunci se dă dezlegare la untdelemn, vin şi peşte. Dezlegare la peşte mai este şi în sâmbetele şi duminicile din post ce sunt cuprinse între 21 noiembrie, care este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, şi 20 decembrie, când este pomenirea Sfântului Igantie Teoforul.

Una dintre cele mai vechi datini din popor spune că astăzi, de lăsatul secului, trebuie adunate toate resturile de mâncare într-o faţă de masă, inclusiv oasele, şi aruncate spre răsărit de­oarece se crede că astfel păsările nu vor mai strica ogoarele în anul următor. O altă datină spune că oalele trebuie lăsate cu gura în jos pentru ca oamenii să fie feriţi de pagubă sau de boală, în timp ce dacă vremea va fi călduroasă, atunci primăvara va cuprinde multe ploi.

De altfel, credincioşii cred că ultima zi a postului, 24 decembrie, trebuie să fie ziua cu postul cel mai aspru, când acesta se ţine până la înserat, iar atunci se mănâncă doar grâu fiert amestecat cu fructe şi miere. Uneori, postul durează până la răsăritul luceafărului de seară, care simbolizează steaua după care s-au ghidat magii când au găsit ieslea în care s-a născut Mântuitorul.

Comentarii

comentarii