Bilanţ lunar: două apeluri pe zi la Ambulanţă pentru ieşenii care o iau razna cu capul

Peste 320.000 de kilometri au parcurs cele circa 65 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi în luna aprilie pentru a ajunge la cazurile din oraş şi din judeţ. În total, în cele 30 de zile, salvările au ajuns la 11.299 de solicitări, peste jumătate dintre acestea, adică 7.362, fiind urgenţe medico-chirurgicale, iar 627 urgenţe majore de cod roşu, restul fiind urgenţe de cod verde sau solicitări pentru transporturi medicale asistate sau neasistate şi transporturi sanitare. Majoritatea cazurilor, aproximativ 7.400, au fost preluate de staţia centrală a SAJ, restul fiind preluate de substaţiile din Paşcani, Hârlău, Târgu Frumos, Bivolari, Vlădeni, Mirceşti, Răducăneni, Ţibăneşti şi Podu Iloaiei.

Din totalul persoanelor asistate, 10.000 au fost adulţi, iar aproximativ 1.200 au fost copii, cu vârsta de până la 18 ani, reprezentând 11% din totalul solicitărilor pentru diferite afecţiuni. Aproape 1.000 de solicitări au fost pentru stări febrile cu alterarea stării generale, alte 130 de cazuri de febră au fost înregistrate la copii de vârstă mică. A fost înregistrat şi un număr mare de intervenţii pentru persoane care suferă de afecţiuni psihiatrice, fiind vorba despre 521 de astfel de cazuri, alte 19 fiind catalogate drept tentative de suicid.

„În această lună s-a intervenit cu ambulanţe de tip C2, adică cu ambulanţier, asistent, medic, de tip B2, cu ambulanţier şi asistent, dar şi de tip A1/A2 sau ACD, cu am­bulanţier şi medic. Printre alte afecţiuni pentru care am fost solicitaţi se numără şi indigestii, metroragii, cefalee sau sindrom vertiginos“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Persoanele cu afecţiuni cardiace au reprezentat un număr mare de cazuri care au necesitat îngrijiri medicale, fiind vorba despre aproape 600 de cazuri de criză de hipertensiune arterială, însă fără complicaţii, dar şi alte 80 de cazuri de sincope şi 27 de cazuri de infarct miocardic acut. Apelurile la 112 au fost făcute şi pentru 800 de cazuri de dispnee şi 75 de cazuri de insuficienţă respiratorie acută.

Comentarii

comentarii