CÂND VOR PRIMI PROFESORII VOUCHERELE DE VACANŢĂ?

Profesorii aşteaptă voucherele de vacanţă, dar încă nu se ştie când şi dacă le vor primi. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că „toţi angajaţii din sistemul de învăţământ vor primi voucherele de vacanţă. Nu există nicio problema din punctul acesta decât al zilei sau al lunii în care se vor acordă. Ele sunt valabile un an de zile de la dată acordării”. Totul depinde de rectificarea bugetară pentru a există banii necesari, iar nuanţarea din declaraţia de mai sus poate însemna şi faptul că voucherele de vacanţă se vor plăti…la anul.

Cadrele didactice, împreună cu alte categorii de salariaţi bugetari, ar trebui să primească anul acesta vouchere de vacanţă, conform Ordonanţei de Urgenţă publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial.

Valoarea voucherelor de vacanţă stabilită de lege este de 1.450 de lei per salariat, iar acestea ar trebui acordate în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018. Atenţie, însă, „în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie”.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, spune că voucherele de vacanţă se vor acordă cu siguranţă, dar totul depinde de rectificarea bugetară.

„În conformitate cu legea, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ vor primi voucherele de vacanţă. Nu mai avem în momentul de faţă discuţii că nu doreşte Ministerul Educaţiei să nu acorde voucherele de vacanţă. Termenul de acordare al acestor vouchere este până la finalul lunii noiembrie, anul viitor.

În cele 6 luni din anul acesta şi în cele 11 luni din anul viitor se acordă vouchere de vacanţă pentru prima dată în sistemul de învăţământ. După rectificare, s-ar putea să existe unităţi administrativ teritoriale care vor acordă vouchere pentru învăţământul preuniversitar. Important este că până anul viitor toţi colegii mei din învăţământ să primească aceste vouchere.

Nu există nicio problema din punctul acesta decât al zilei sau al lunii în care se vor acordă. Ele sunt valabile un an de zile de la dată acordării”, a declarat, la România TV, Liviu Pop, ministrul Educaţiei.

Rectificarea bugetară este aşteptată „la începutul lunii august”, depinzând, însă, şi de priorităţile guvernamentale.

După această rectificare bugetară toate instituţiile publice centrale şi companiile de stat vor acordă aceste vouchere de vacanţă, în funcţie de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au aşa ceva, sau reprezentanţii salariaţilor. Ulterior, începând cu dată de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.

Voucherele nu pot fi folosite decât la hotelurile şi pensiunile din ţară, numai de către titularul acestora, fiind considerată contravenţie, sancţionată cu amendă, acceptarea acestor tichete de vacanţă de la alte persoane decât titularul.

Tot contravenţie este considerată şi comercializarea voucherelor, fapta de a da rest în bani la voucherul de vacanţă, diminuarea valorii nominale a acestora şi vânzarea de către agenţiile de turism la un preţ mai mare a aceluiaşi pachet de servicii achiziţionat cu vouchere de vacanţă, faţă cel achitat cu alte mijloace de plata.

Comentarii

comentarii