Este nevoie de sânge. Donează și tu!

Criza de donatori şi de sânge din spitale este atât de gravă încât cei în nevoie, cu rude ce aşteaptă a fi operate, dar sunt amânate din acest motiv, dau anunţuri de „cumpărare“.

Criza de sânge din spitale este atât de accentuată, încât familiile bolnavilor sunt dispuse să ofere recompensă pentru donator.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, zilele acestea, situaţia stocurilor de sânge cu Rh negativ este critică.

„Pe aceste grupe cu Rh negativ sunt mari probleme. Donează foarte puţini oameni şi tot ceea ce se donează se prelucrează imediat şi se transmite acolo unde este nevoie. Sigur că dorinţa noastră este să răspundem tuturor solicitărilor, dar trebuie subliniat că depindem de donatori. Fără donatori nu putem face nimic. Dacă în august, când au fost şi concediile, au avut donatori, începând cu septembrie numărul acestora a scăzut“, a menţionat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CTS.

Pentru a dona sânge, vă puteţi prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 7.00-11.00.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să aveţi vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 60 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice în cantităţi însemnate cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu vă aflaţi sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, psoriazis, vitiligo, miopie forte sau cancer.

Comentarii

comentarii