Facultăţile din Iași la care se dă examen de admitere. Cât vor conta notele

Universităţile din Iaşi au intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru admiterea din anul universitar 2018 – 2019, iar cele mai de interes domenii vor presupune, şi anul acesta, susţi­nerea unui examen de admitere înainte de înmatriculare.

Fiecare universitate are probe la unele facultăţi care presupun fie interviuri, fie examene de admitere sau probe vocaţionale, cum este cazul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“, care are probe specifice la unele facultăţi de profil.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi există mai multe facultăţi care au un examen de admitere care contează în diferite procente la media finală a dosarului depus de către candidaţi.

Spre exemplu, Facultatea de Informatică dă un examen scris la matematică sau la informatică, la ale­gere, programa examenului fiind cea de la proba scrisă la bacalaureat – fi­liera teoretică, M1 la matematică şi informatică intensiv. Contează 50% nota testului şi doar 25% media gene­rală de la bacalaureat în media finală. La Facultatea de Drept se dă un examen din gramatica limbii române, noţiuni medii, care contează 50% din media finală de admitere, la Teologie Ortodoxă, un examen scris din „Învăţătura de credinţă ortodoxă“, care contează 50% din media finală, iar la Teologie Romano-Catolică, o probă orală care va da 40% din media de admitere. Un caz aparte este cel al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, la care candidaţii dau o probă sportivă eliminatorie, de tip admis / respins, iar notele primite acolo contează în proporţie de 60% din media de admitere, restul de 40% fiind cea generală de la bacalaureat.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi va implementa şi anul acesta sistemul inovativ al înscrierii cu un singur dosar la toate facultăţile, fapt care implică şi plata unei singure taxe de înscriere. Totul se face online, pe un portal şi o aplicaţie dezvoltate de cadrele didactice de la TUIASI, putând fi urmărit în timp real numărul candidaţilor înscrişi şi al locurilor rămase disponibile.

Există două facultăţi care dau admitere, Facultatea de Arhitectură şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare. La AC, nota testului de admitere va conta în procent de 80% din media finală cu care vor fi admişi viitorii studenţi.

Continuarea aici.

Comentarii

comentarii