Iasul ar putea deveni Capitala Istorica a Romaniei

Parlamentarii de Iasi si Bacau au conlucrat pentru introducerea in procedura legislativa a unui proiect pentru declararea municipiului Iasi ”Capitala Istorica a Romaniei”.

„Este un pas comun de recunoastere a statutului Iasului de capitala a Moldovei si de capitala istorica de importanta nationala. Ideea de a depune acest proiect isi are originea in colaborarea buna dintre parlamentarii de Iasi cu colegii din Bacau. De aceea toti parlamentarii de Iasi si Bacau ai PSD ne-am adus contributia la aceasta initiativa. Pentru dezvoltarea Moldovei este necesara o axa de dezvoltare Iasi-Bacau pornind de la realitatea ca Iasul este capitala de netagaduit a Moldovei si Bacaul este un judet ce inregistreaza o importanta dezvoltare, deovedindu-si la randul sau, in multe privinte, importanta regionala. Trebuie sa actionam unitar pentru sprijinirea proiectelor regionale ale Moldovei!”

Initiatorii acestei propuneri sunt Vasile Toma, Adrian-Dragos Benea, Lupu Victorel, Doru Adrian Panescu, Miron-Alexandru Smarandache, Camelia Gavrila, Tudor Ciuhodaru, Vasile Citea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Dunava Costel Neculai, Floroiu Ionel, Ilisanu Claudiu-Augustin, Sotcan Theodora, Sova Lucian si Vlase Petru Gabriel.

EXPUNERE DE MOTIVE

Pornind de la promisiunea facuta de Carol I: „Ma oblig dupa o lunga asteptare, a face a se da Iasilor o rasplatire pentru marile sacrificii, ce acest nobil orasu au facut cauzei Unirei”, initiatorii acestui proiect legislativ consideram ca, in an centenar, trebuie sa instituim o recunoastere morala orasului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificiul fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de tara al romanilor.

Avand in vedere ca Iasul  a fost capitala  a Moldovei medievale si moderne, vreme de trei secole (1564—1862) fiind locul unde s-au petrecut multe din momentele inaltatoare ale istoriei, culturii si stiintei romanesti si ca Iasiul este al tuturor romanilor, cunoscut ca oras al celor trei Uniri, in anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei si al culturii nationale, prin prezenta initiativa legislativa, se propune declararea orasului Iasi – capitala istorica a Romaniei.

Anul acesta s-au implinit 100  ani de la purtarea eroicelor lupte de la Oituz, Marasti si Marasesti. Romania, restransa teritorial doar de la munti la Prut si de la Botosani la Galati, cu sute de mii de refugiati si o cifra asemanatoare de raniti, in care bolile faceau ravagii, a avut capacitatea de a se organiza civil si militar pentru a respinge atacurile dusmane. Si totul organizat de la Iasi – vechea capitala a Moldovei.

Caci din 12/25 Nov. 1916, cand ministerele si Tezaurul Tarii s-au pornit spre Iasi, si 20 Nov./3 Dec., cand prim-ministrul Ion I. Bratianu a parasit Bucurestii plecand spre aceeasi destinatie, si pana la finalul razboiului, Iasii au redevenit Capitala Romaniei. Iar la sfarsit, cand s-a infaptuit Romania Mare, Iasii au stiut din nou sa cedeze locul Bucurestilor, pentru conducerea Romaniei Mari.

Vedem ca, in momentele cheie ale istoriei nationale, de mai mult de un veac si jumatate, Iasii, ca de altfel intreaga zona a Moldovei, cat granitele au cuprins-o in diversele epoci, au stiut sa isi dea obolul pentru propasirea patriei.

Orasul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala de netagaduit a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta. Este cel mai istoric oras al tarii, cu un patrimoniu deosebit, cum nu gasesti poate in niciun alt oras romanesc.

Iasiul este al doilea oras ca marime al Romaniei. Pe langa importantul rol administrativ, Iasiul si-a capatat si un faimos rol cultural dar si un important nucleu religios.

Prima scoala in limba romana si prima universitate din tara, primul spectacol de teatru in limba romana si primul teatru national fac parte din istoria acestui asezamant sublim.

In anul 2008, Iasiul a celebrat 600 de ani de atestare istorica. Cladit pe un puternic patrimoniu cultural si ecumenic, reprezentat de un numar major de manastiri, palate si statui, orasul are un mare potential turistic fiind practic o comuniune de repere in care fiecare vizitator poate intelege spiritualitatea si importanta natiunii romane. Centru de spiritualitate crestin-ortodoxa, admirabilul edificiu Catedrala Mitropolitana din Iasi este totodata cel mai mare loc de pelerinaj din tara noastra.

Pentru completarea datoriei morale si istorice a natiunii romane fata de orasul sacrificiului fondator, se cuvine instituirea, printr-un gest firesc de recunoastere, a statutului de capitala istorica pentru orasul Iasi. Avem aceasta datorie de onoare, in an centenar.

Comentarii

comentarii