Invitație la Muzeu. Haine românești din tezaur puse a expoziție

Luna noiembrie coincide de ani de zile cu Zilele Culturii sau cu Zilele Sadoveanu la Paşcani. Muzeul Municipal Paşcani, în parteneriat cu Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”, vă invită în perioada 1-24 Noiembrie 2017 în Holul Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” să admiraţi un număr de aproximativ 30 de piese, adevărate podoabe ale artei populare moldoveneşti, piese de mare tezaur, pe care Muzeul Municipal Paşcani le deţine în urma unor vaste cercetări de teren, efectuate în localităţile Lunca-Paşcani, Hîrtoape, Criveşti, Vînători, Heci şi Mirosloveşti.

Pânza de lână ţigaie sau de borangic din satele de pe valea Iaşului erau realizate în urma unei munci tenace care cerea ca tânăra fată să stăpânească al perfecţiune arta ţesutului. Această pânză, conform părerii avizate a d-nei etnograf Eva Giosanu, era realizată prin trecerea firului de lână printr-o mărgică, atât de fină era pânza respectivă.

Motivele erau cusute cu fir alb de bumbac, sau adeseori, erau cusute în culorile:galben, roşu, albastru, aşa după cum reiese pe piesele de port identificate în comunele Vînători şi Lespezi. Printre cele mai frecvente motive ar fi: şinătăul (sau zig-zag- ul), păianjenul, crucea cu diferite forme, miezul de nucă, steluţe, viţa-de- vie, pomul vieţii, aşa cum apare pe celebra cămaşă din Lunca-Paşcani, dar şi numeroase elemente florale (trandafiri, panseluţe şi flori de câmp şi de curte).

În cadrul acestei expoziţii vor putea fi admirate următoarele obiecte: 9 cămăşi de mire şi de mireasă (fragmentare), 4 costume integrale, 2 fuste de mireasă, 4 ştergare de naş, pe fir de borangic şi 10-12 brâie şi bârneţe ornamentale, cât şi o prostire (cearşaf de pat) foarte veche.

Vă invităm cu mult drag să redescoperiţi adevărate tezaure pe care muzeul le-a recuperat, nedorind ca şi aceste comori să dispară.

Comentarii

comentarii