Invitaţie la „Ploaia de stele“, pe Dealul Cătălina

Pasionaţii de astronomie sunt aşteptaţi la sfârşitul săptămânii pe Dealul Cătălina, de lângă Cetatea Traco-Getică de la Cot­nari, pentru a privi un fenoment spectaculos, care are loc în fie­care an în această perioadă.

Evenimentul, organizat de către Biblioteca din Cotnari, Astroclubul PEGAS şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, este intitulat „Star party, Ediţia a II-a – Vânătoare de stele“, acesta desfăşurându-se în seara de 12 spre 13 august (sâmbătă-duminică), momentul de vârf al Perseidelor.

Reuniunea de la Cotnari are motto-ul „Ia-ţi dorinţele şi vino la Ploaia de stele!“, şi presupune atât observarea cu ochiul liber a fenomenului astronomic, dar şi prin telescop. C

ei prezenţi vor putea observa şi câteva planete ale sistemului solar, vor afla care sunt cele mai importante stele sau constelaţii şi vor putea discuta cu pasionaţii de astronomie.

Perseidele reprezintă un fenomen care poate fi observat cu ochiul liber, în această perioadă putând fi văzuţi până la 100 de meteori pe oră. Perseidele sunt cel mai strălucitor curent de meteori care apare pe bolta cerească în fiecare an, în perioada 17 iulie – 24 august, perioadă în care Pământul trece prin praful cosmic lăsat de coada cometei Swift-Tutle.

Comentarii

comentarii