Lista alimentelor INTERZISE în școli

Ministerul Educatiei a anuntat o lista a alimentelor INTERZISE in scoli, atat pentru vanzare cat si pentru servirea la cantina proprie. Aceasta lista se regaseste in Legea 123, publicata in Monitorul Oficial 410 din 02 iunie 2008, si se afla inca in vigoare. Printre altele, sunt interzise la vanzare sau oferire catre elevi alimente de tip pizza, mezeluri grase, chipsuri, snacksuri sau sendvisuri neambalate. ATENTIE: legea spune ca in scoli se poate consuma doar apa minerala sau apa plata, excluzand orice fel de sucuri.

Care sunt alimentele interzise in scoli? Ce poate fi cumparat sau consumat de catre elevi si ce nu? Toate acestea sunt reglementate de catre legea 123/2008, emisa de Ministerul Educatiei.
„Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar”, este titlul acestei legi. Ea specifica in mod explicit faptul ca:
„In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati.
In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”.
Asadar, ce produse nu se pot vinde sau consuma in scoli? Acestea se regasesc in lista elaborata de Minister, adaugata ca anexa acestei legi. Veti regasi pe aceasta lista prajituri, bomboane, acadele, care au peste 15 grame zaharuri per 100 de produs, dar si  hamburgeri, pizza, produse de tip patiserie, cartofii prajiti, maioneze, margarina sau mezeluri grase.
Inclusiv chipsurile, alunele sarate sau covrigeii sarati sunt interzisi, daca acestia au poeste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs).

Comentarii

comentarii