Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău vor începe la finele lunii august

Lucrările de extindere a gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău vor începe în cel mult două săptămâni, până la finele lunii august. Cel puţin aşa declară preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

În acest fel, autorităţile de la Chişinău, doresc să accelereze asigurarea unei independenţe energetice, în condiţiile în care 99% din gazele naturale consumate le procură în prezent din Federaţia Rusă.

Preşedintele legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a dat asigurări că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău vor începe până pe 27 august, zi în în care Republica Moldova îşi marchează independenţa.

Iniţial, se vorbea despre primul trimestru al anului 2019, ca dată la care urmau să înceapă lucrările de construcţie a conductei. Ulterior, îngrijorate de declaraţia rus Gazprom, care a anunţat ca dupa 2019 şi-ar putea sista tranzitul de gaze prin Ucraina, autorităţile Republicii Moldova au decis urgentarea construcţiei gazoductului de la Ungheni spre Chişinău.

După cum declara anterior premierul moldovean Pavel Filip, un stat întotdeauna se află în pericol atunci când se alimentează cu gaz doar dintr-o singură sursă, iar diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale reprezintă principala problemă de securitate energetică a Republicii Moldova şi asta în situaţia în care peste 40% dintre consumatorii casnici şi cca 70% dintre întreprinderile industriale dintre Prut şi Nistru, în particular cele din sectorul energetic, utilizează gazele naturale ruseşti ca surse de energie sau de producere a electricităţii.

Conducta urmează a fi construită în următorii doi ani de compania Eurotransgaz, filială Transgaz România, care a achiziţionat compania Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Compania românească şi-a asumat obligaţia de a investi până la 93 de milioane de euro pentru construcţia gazoductului între Ungheni şi Chişinău. Până în prezent, gazoductul Iaşi-Ungheni, care a fost finalizat în 2014 a fost exploatat la o capacitate mică de numai 7%, potrivit datelor statistice, iar în 2017, transportul de gaze naturale prin această conductă a fost oprit.

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi o continuare a conductei Iaşi-Ungheni şi ar urma să asigure în mare parte securitatea energetică a Republicii Moldova, care este dependentă în acest sens de Federaţia Rusă. Realizarea acestui proiect va crea premisele unei noi pieţe de desfacere a gazelor către Republica Moldova la un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Republica Moldova şi România au iniţiat în ultimii ani un şir de proiecte strategice în special interconectarea energetică.

În acest sens, Chişinăul a contractat deja un împrumut şi au fost obţinute mai multe granturi de la finanţatori în valoare totală de peste 250 de milioane de euro, după cum a mai declarat preşedintele parlamentului, Andrian Candu. În acelaşi timp, Chişinăul ar trebui să discute cu Bucureştiul şi agenda europeană a Republicii Moldova, mai ales în contextul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE în 2019.

Comentarii

comentarii