Ministrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministru Paul STĂNESCU luat la întrebări de un parlamentar

„În judeţul Iaşi pe lista neagră a monumentelor istorice în deteriorare, abandonate sau în situație de abandon sunt mai multe clădiri simbolice pentru această țară. Enumăr numai câteva cum ar fi Clădirea Filarmonicii, Ruinele Curţii Domneşti din Iasi dar și Palatul Cantacuzino, ridicat în jurul anilor 1640 – 1650 în Pașcani.” așa sună începutul interpelării deputatului Vasile Axinte adresată Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministru Paul STĂNESCU.

De la sfârșitul anului 2016 din partea administrației din Pașcani  a fost depusă o cerere de finanare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț în vederea accesării Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural cu proiectul „Reabilitare, conservare şi revitalizarea Palatului Cantacuzino – Paşcani şi a terenului aferent” însă în urma finalizării procesului de evaluare tehnică și finanțare, proiectul a fost inclus în lista de rezervă, obținând un punctaj de 72,5 puncte deoarece obiectivul din Pașcani nu ara in circuitul turistic. Astfel pierdându-se 10 puncte.

A fost trimisă și o adresă pe data 15.05.2018 către Agenția pentru Dezvoltarea Regională Nord Est pentru a ne informa dacă proiectul Reabilitare, conservare și revitalizarea Palatului Cantacuzino Pașcani și a terneului aferent, cod proiect 1177155, se află în continuare  pe lista de rezervă sau dacă este demarată etapa precontracuale.

Clădirea a fost cumpărata de administrația locală în anul 2013, de la foștii moștenitori pentru sumă de 180.000 euro iar acolo a funcționat zeci de ani Palatul Copiilor. Este una din puținele clădiri simbol din Municipiu.  În judeţul Iaşi, lista monumentelor istorice cuprinde un efectiv de 1.630 de obiective, dintre care 828 sunt obiective arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public, iar 46 sunt monumente memoriale. Printre acestea, regăsim exemple de bune practici, de finalizare a lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice.

Menționez că Palatul din Pașcani se află într-un punct strategic și poate reprezenta o sursă bună de a atrage turiști și mai ales de a dezvolta din mai multe puncte de vedere Municipiul și chiar zona. Investiţia estimată pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino se preconizează a fi 17 milioane de lei.

Având în vedere toate cele precizate vă rog să aveți amabilitatea să răspundeți la următoare întrebări:

  1. De ce nu se demarează faza de semnarea a contractului pentru finanțarea monumentului din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț?
  2. Dacă și când se vor suplimenta fondurile pentru reabilitarea și conservarea clădirii istorice?
  3. În ce măsură se vor găsi surse de finanțare pentru ca această locație să intre în procesul de reabilitare și conservare?
  4. Când preconizați că se vor primi aceste fonduri?
  5. Există vreo șansă ca această clădire să primească fonduri pentru a fi reabilitată?

 

Vă solicit răspuns scris în termenul prevăzut de lege.

 

Cu deosebit respect,

Comentarii

comentarii