Mortul viu de la Pașcani. Un bărbat a învins Poliţia la Tribunal

Bărbatul a dat în judecată Poliţia pentru a scăpa de sancţiunea rutieră. A murit în timpul procesului însă litigiul a continuat, la final justiţia stabilind că şoferul îşi poate folosi în continuare permisul de conducere. Deşi la dosar a fost depus inclusiv certificatul de deces al petentului, judecătorii au decis că acesta este îndreptăţit să îşi primească, personal, jumătatea de amendă pe care o plătise deja.

Tribunalul Iaşi a pronunţat o sentinţă favorabilă unui om decedat într-un litigiu purtat de câteva luni cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Valerian Vasiliu a murit încă din toamna anului trecut însă, recent, judecătorii ieşeni au decis că acesta îşi poate folosi în continuare permisul de conducere suspendat de Poliţie.

Judecătorii au mai stabilit că bărbatul este îndreptăţit să primească înapoi şi jumătatea de amendă pe care a plătit-o la scurt timp după ce a primit o sancţiune contravenţională. Procesul s-a judecat cu reclamantul mort, însă, la final, judecătorii au dat sentinţă definitivă prin care au decis:

„Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria PISX nr. 0068964 întocmit la data de 09.03.2017 de către intimat şi exonerează pe petent de sancţiunile aplicate. Dispune restituirea către petent a sumei de 653 lei achitată cu titlu de amendă aferentă procesului verbal”.

Decizia e similară cu cea a primei instanţe, Judecătoria Paşcani, însă care fusese luată cu câteva zile înainte ca petentul să moară.

Bâlbâieli ale Poliţiei

Valerian Vasiliu a deschis proces după ce, pe 9 martie 2017, a fost sancţionat contravenţional cu 1.305 lei, reprezentând 9 puncte amendă. Tot atunci i s-a reţinut şi permisul de conducere în vederea suspendării pe o perioadă de 90 de zile. În ziua respectivă, maşina pe care acesta o conducea ar fi fost surprinsă de un radar al Poliţiei circulând cu o viteză de 105 kilometri pe oră, deşi se afla în localitate.

Şoferul a contestat în instanţă procesul verbal de sancţionare, în timpul litigiului Poliţia prezentând în instanţă CD-ul cu înregistrarea presupusei abateri. Chiar şi aşa, Vasiliu a câştigat procesul din următorul motiv: „Deşi intimatul a depus la dosarul cauzei înregistrarea video a presupusei abateri, înregistrare efectuată cu aparatul radar Autovision, montat pe autospeciala MAI-xxxxx, nu a făcut dovada verificării metrologice a dispozitivului”.

În sentinţa pronunţată pe 19 septembrie, de Judecătoria Paşcani se mai stabilea că şoferul trebuie să primească 653 de lei înapoi, reprezentând jumătate din amenda pe care o plătise deja. Bărbatul a murit pe 9 octombrie, însă pe 9 noiembrie Poliţia a contestat decizia primei instanţe şi a cerut justiţiei să menţină sancţiunea primită de Vasiliu.

Continuarea aici.

Comentarii

comentarii