Municipiul Pașcani se va înfrăți cu Pașcani din Republica Moldova

Propunere de înfrățire cu Pașcani din Republica Moldova. Vizita a avut loc miercuri după amiază, 23 mai a.c., la sediul administrației locale din Municipiu Pașcani, județul Iași. Se dorește o colaborare pe termen lung în domenii cum ar fi dezvoltare economică, învățământ, cultură și sport dar și protecția mediului înconjurator.

La întâlnire au participat din partea fraților de peste Prut, primarul comunei Pașcani, Vasile Gîrbea alături de președintele raionului Criuleni Veaceslav Burlac. Din partea Municipiului Pașcani la discuții au participat primarul Dumitru Pantazi, viceprimarul Gabriela Nedelcu, administratorul public Gică Zanet și fostul senator Florin Constantinescu.

Primarul Municipiului Pașcani, Dumitru Pantazi: „Suntem onorați de prezența dumneavoastră dar și de intenția de ne înfrăți, mai ales că cele două localități au același nume. Chiar dacă sunt diferențe din puncte de vedere al populație și al dezvoltării economice, tot timpul avem ceva de învățat și o să preluăm din experiența fiecărei administrații locale. Sperăm să găsim soluții la problemele cu care se confruntă fiecare dintre conduceri, din cele două localități. Sunt niște pași administrativi de urmat. Pe viitor trebuie să pregătim o serie de proiecte care să fie favorabile, pentru atragere de proiecte și programe.”

A fost acceptată invitația de înfrățire urmând să fie făcute demersurile necesare pentru acest moment, respectiv să fie inițiat un proiect de hotărâre pentru a fi votat de Consiliile Locale. La finalul întâlnirii, oaspeții au primit câte o monografie a Municipiului Pașcani.

Președintele raionului Criuleni Veaceslav Burlac: “Mare a fost mirarea tuturor celor prezenți, cănd am găsit în monografia „Pașcani – municipiul și zona”, mentiunea despre satul Pășcani de pe râul Ichel (actualmente raionul Criuleni, Republica Moldova) pe care Ștefan cel Mare și Sfânt l-a întărit după Cozma Pașco și frații săi, fiii lui Hodco Pașco în anul 1495. De aici reiese că ambele localități au fost întemeiate pe timpul Marelui Domnitor al Neamului de fratii Pașco. Deci dragi păscăneni de pe ambele maluri ale Prutului, voi sunteti înfrățiți prin orânduirea lui Ștefan cel Mare. Mai e nevoie de alte legi ca să vă numiți frați?”

Comentarii

comentarii