Ne lovește un nou val de majorări de prețuri

Vom rămâne fără bani în buzunar, chiar de la începutul acestui an. Se vor scumpi toate utilitățile, carburanții au ajuns la cote istorice, leul s-a făcut tot mai mic. Din această cauză, se vor scumpi în lanț toate alimentele.

Ne așteaptă vremuri grele, spun producătorii de alimente. Sunt nevoiți să scumpească toate produsele, după ce au fost anunțate majorări de preț la gaze și energie electrică. Alimentele de bază s-au scumpit foarte mult, încă din toamna anului trecut. Însă, ne va lovi încă un val uriaș de scumpiri, chiar din această lună. Deja s-au anunțat majorări de tarife la energie electrică și gaze, care alături de alte creșteri de prețuri vor contribui la scumpirea în lanț a produselor, în special a mâncării, spun specialiștii.

”Într-adevăr, va urma o creștere de prețuri. Este inevitabil pentru că au crescut costurile de producție. Vor fi și speculanți care vor încerca să majoreze chiar acum prețurile, să profite. Însă, firmele mari și serioase, acum își fac calculele și vor lua decizii pe la sfârșitul lunii ianuarie. Trebuie să ținem cont de modificarea salariilor, de prețurile la combustibili, de devalorizarea monedei naționale, de dobânzi, de majorarea prețurilor la utilități. Sunt multe, mărunte, dar se adună. Noi facem calcule și așteptăm cum se vor așeza lucrurile. Dar, scumpirea alimentelor este inevitabilă”, ne-a explicat Sorin Minea, președintele Federației Patronatului din industria alimentară şi a băuturilor, Romalimenta.

Specialiștii în domeniu apreciază că noile scumpiri la alimente vor fi între 3 și 8%.

 

Comentarii

comentarii