Nevoie uriașă în spitalele din Iași

Situație dificilă pentru medicii ieșeni. Spitalele din Iași se confruntă cu o adevărată criză • Tot mai puțini ieșeni aleg să facă acest lucru. Pare o situație fără ieșire, iar medicii nu știu cum îi pot atrage pe ieșeni la Centrul pentru Transfuzie Sanguină din Iași.

De la începutul anului 2018 și până în prezent, situația de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași nu este una tocmai roz. În această perioada, numărul donatorilor a scăzut drastic, tot mai puțini ieșeni alegând să treacă pragul centrului. Astfel, putem vorbi de o adevărată criză de sânge cu care se confruntă atât medicii, cât și pacienții ieșeni.

Pe lângă acest lucru, o parte din grupele sanguine sunt din ce în ce mai greu de găsit în rândul donatorilor, iar ieșenii sunt chemați de către medici să le ofere o șansă la viață pacienților care depind de acest lucru.

„Reprezentanții CRTS fac frecvent apel la toți ieșenii care doresc să vină să doneze sânge. Nevoile din spitale sunt mari, tot mai mari pe zi ce trece și este foarte important că noi să avem un stoc suficient de derivate sanguine labile, care să acopere necesarul existent. În acest moment, este mare nevoie de donatori cu grupa sanguină A și de donatori cu toate grupele de sânge cu Rh negativ. Astfel, rugăm că toate persoanele care știu că au această grupa de sânge să vină la CRTS pentru a dona”, declara dr. Gabriela Lavinia Scripcaru, director CRTS Iași.

În ultima perioada, numărul persoanelor care trec pragul CRTS Iași este într-o continuă scădere. Astfel, s-a înregistrat o medie de aproximativ 50 de persoane pe zi care au reușit, în cele din urmă, să doneze.

„În această perioada am înregistrat o medie de 50 de donatori pe zi, număr care nu este suficient pentru toate cazurile existente în unitățile medicale. Pentru a beneficia de suficiente derivate sanguine labile este nevoie că zilnic să doneze circa 80 de persoane. Deci, până la acest număr este o distanță destul de mare. Dacă nu există donatori, nu există nici produse și atunci pacienții trebuie să aștepte pentru a fi supuși intervențiilor chirurgicale sau să primească tratamentul necesar”, mai spune dr. Gabriela Lavinia Scripcaru, director CRTS Iași.

La începutul anului 2018, CRTS s-a confruntat cu o zi care poate fi numită cu ușurință neagră. Pe dată de 21 februarie a acestui an, doar 31 de persoane au reușit să doneze cantitatea de 450 ml de sânge. Medicii susțîn că acest lucru reprezintă o problema uriașă, întrucât stocul unității este aproape de epuizare, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte această picătură de viață.

„Noi nu putem să știm câte persoane vor veni să doneze într-o anumită zi și câte vor fi, în cele din urmă, acceptate. La CRTS există anumite criterii de eligibilitate pe baza cărora se face o triere a donatorilor. Astfel, doar persoanele care sunt acceptate pot ajunge să doneze cantitatea de 450 ml de sânge”, adaugă dr. Gabriela Lavinia Scripcaru.

Comentarii

comentarii