Pășcănean strivit de instanţele din două ţări. Totul i se trage de la fiola Poliţiei Rutiere

Un bărbat de 44 de ani, din Paşcani, stabilit de mai mulţi ani în Italia, cere instanţelor ieşene să constate prescrierea unei pedepse pentru care a fost dat în urmărire generală de autorităţile din România.

Cererea sa vine după ce, în ultimii trei ani, Iosif Grecu-Carp (foto), care figurează pe lista „most wanted“ a Poliţiei, a fost citat de instanţă la adresa exactă la care locuieşte în Italia, pe Via Bianzana, în Bergamo. Citaţiile au fost trimise în timpul unor proceduri juridice prin care Carp încerca să scape de pedeapsă, bărbatul primind documentele inclusiv prin e-mail. A refuzat, de fiecare dată, să vină în ţară, pentru a evita încarcerarea.

Legea din România,diferită faţă de cea din Italia

Iosif Grecu-Carp figurează pe lista persoanelor date în urmărire generală pentru o pedeapsă de un an de închisoare pe care a primit-o pentru infracţiuni rutiere. Istoricul său judiciar a început în 2006, când Carp a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, de Judecătoria Paşcani, după ce s-a sustras prelevării probelor biologice după ce a fost oprit în trafic. În 2008, păşcăneanul comite o infracţiune similară şi primeşte o nouă pedeapsă, de un an de închisoare, care rămâne definitivă în 2011.

După contopire, s-a revocat suspendarea condiţionată a primei condamnări, bărbatul având de executat o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare. În iulie 2011, Judecătoria Iaşi emite un mandat european de arestare pe numele bărbatului, care a refuzat să se predea şi nici nu a fost găsit la domiciliul său din Paşcani pentru a fi încarcerat.

Între timp, oamenii legii încearcă să îl găsească pe Carp, acesta fiind identificat, în 2014, în zona oraşului italian Brescia. Autorităţile judiciare au deschis o procedură de extrădare pe numele lui Carp, acesta fiind reţinut în perioada 10 ianuarie – 11 octombrie 2014. La final, Curtea de Apel Brescia refuză să îl predea pe român, invocând că fapta din 28 martie 2008, la acel moment, nu era prevăzută ca infracţiune în legea penală italiană. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Iosif Grecu-Carp îndeplinea condiţiile pentru a fi considerat rezident în statul italian. Curtea de Apel Brescia recunoştea totuşi fapta penală din 2006 a românului, însă o „prelua“ la acel moment şi o modifica: de la un an a fost transformată în o lună de închisoare şi 1.032 de euro amendă, maximum prevăzut de legea penală italiană. Pedeapsa a fost însă declarată graţiată, luându-se în calcul perioada în care românul fusese reţinut.

Continuarea aici

Comentarii

comentarii