Poliţele auto RCA s-au scumpit

Poliţele de asigurare auto obligatorie pentru autovehiculele deţinute de persoanele fizice s-au scumpit din nou.

Autoritatea de Supravghere finaciară a comunicat noile tarife de referinţă, calculate în funcţie de nivelul total al daunelor, şi în medie poliţa RCA a crescut uşor pentru persoanele fizice şi a scăzut puţin pentru firme.

Tariful de referinţă mediu, ponderat pentru persoane fizice este de 790 de lei, în creştere cu 4% faţă de cel comunicat în februarie, iar pentru persoane juridice, de 1.660 de lei, în scădere cu 5%.

Aceste medii nu sunt însă neapărat relevante, deoarece există categorii de persoane fizice la care tariful de referinţă s-a mai redus, cum ar fi în cazul persoanelor cu vârstă mai mică sau egală cu 30 de ani, la fel cum există categorii de persoane juridice care trebuie să plătească mai mult pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto de la începutul acestei luni.

De exemplu, pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de persoane fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, care deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică între 1201 şi 1400 de cm cubi, tariful de referinţă este de 601 lei, în creştere cu 36 de lei faţă de cel comunicat de ASF în februarie.

De asemenea, pentru un vehicul din categoria motocicletelor, mopedelor, motocicletelor electrice hibride şi ATV-urilor, cu sau fără ataş, deţinut de o persoană fizică, tariful de referinţă este de 106 lei pentru o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 50 de cm cubi şi de 379 de lei pentru o capacitatea cilindrică mai mare.

În schimb, pentru autovehiculele destinate transportului de persoane, cu capacitate de peste 40 de locuri, tariful de referinţă este de 7.570 de lei, în scădere cu 75 de lei faţă de calculul anterior.

Comentarii

comentarii