Raport privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase de pe raza Municipiului Pașcani și măsurele ce se vor lua

Raport privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase de pe raza Municipiului Pașcani și măsurele ce se vor lua

În perioada 28, 29, 30 iunie Municipiul Pașcani s-a aflat sub atenționare de cod galben, respectiv cod portocaliu de precipitații, fenomene periculoase și furtuni. Conform Administratiei Nationale de Meterologie, fenomenele meteo din aceasta perioada, ca si intensitate si intindere pe teritoriul tarii, nu au mai fost semnalate in ultimii 50 de ani.

La Pascani cantitatea de precipitatii a depăsit, intr-un interval de timp relativ scurt, 100 l/mp, mai ales in cursul zilei de joi, ceea ce a determinat scurgeri semnificative de pe versanti cu transport aluvionar. Cantitatea de precipitatii raportata la statia de la sediul Primarie pe intreaga perioada a lunii a fost de 217,7 l, iar pentru aceste 3 zile de aproximativ 60l/mp.

Inca din data de 28 iulie, respectiv ziua de joi, s-a intrunit Comitetul pentru Situatii de Urgenta si s-au luat primele masuri privind inlaturarea efectelor caderii abundente de precipitatii si a vantului foarte puternic – degajarea carosabilului pe strada Gradinitei, evacuarea apei cu sprijinul ISU din zonele Bosteni, Pavilioane, Scoala Speciala, magazinul Peny etc.

Masuri intreprinse:
– acționarea cu toate utilajele din Primărie și cele închiriate – 3 buldoexcavatoare, un bobcat, autogreder, volă, ifron, tractoare etc.
– taierea arborilor si degajarea cailor de acces de pe strada Gradinitei, cartier Vale, Parc Peștișor, strada Gării etc.
– evacuarea apelor din zona Lunca, Blagesti, Pascani.
– decolmatarea șanțurilor și podețelor din Boșteni, Lunca, Gâștești cu ajutorul muncitorilor de la Serviciul de Gospodărie Comunală dar și a persoanelor beneficiare de ajutor social.
– desfundarea canalului colector a apelor pluviale și refacerea lui prin montare de tuburi.
– balastare terenul de zgura din zona Stadion acolo unde au avut loc Zilele Municipiului Pașcani.

A fost o bună colaborare și coordonare cu reprezentanții de la I.S.U., Poliția Locală și cea Națională.

Cetățenii aflați în dificultate au sunat la numărul 112 dar și la sediul Primăriei, la doamna viceprimar și la domnul primar care au stat la dispoziție și au acționat imediat.

Menționăm că se fac demersuri pentru obținerea de despăgubiri pentru cei care au avut de suferit de pe urma precipitaţiilor abundente şi a inundaţiilor, fiind trimis un raport la Prefectura Iași. În cazul în care acestea nu vor fi acordate de Guvern se analizează posibilitatea ca ele să fie suportate de la bugetul local. Cei în cauză trebuie să facă depună o cerere la sediul Primărie Municipiului în vederea efectuarii constatărilor şi pentru acordarea de despăgubiri.

Comentarii

comentarii