Ultimul opincar de la Ruginoasa

Ioan Iloaie a deprins meșteșugul fabricării opincilor în urmă cu 30 de ani. Arta de a lucra în piele a învățat-o din pură curiozitate. Opincile din piele de vită sunt, însă, lucrate după o tehnică specială, doar de el știută. În prezent, Ioane Iloaie este printer ultimii opincari din zonă.

rta de a lucra în piele a învățat-o din pură curiozitate în urmă cu 30 de ani și de atunci Ioan Iloaie din comuna Ruginoasa, confecționează articole din piele cu cea mai mare grijă. Opincile din piele de vită sunt, însă, lucrate după o tehnică specială, doar de el știută. Povestea sa a început când lucra ca operator la o fabrică din Tudor Vladimirescu când a auzit că în apropiere există și un atelier de pielărie, numai cu produse ale studenților. În cadrul atelierului, exista o secție de tăbăcărie unde venea din pură pasiune pentru a învăța cum se lucrează în piele de vită sau de porc.

“Îmi amintesc că terminam programul și veneam repede la tăbăcărie că îmi plăcea ce iese de pe mâna unui maistru. Dumnezeu să îl ierte că nu mai e printre noi. Era bătrân. Și de atunci am început să deprind arta de a lucra în piele. Am început cu hamuri de cai, curele pentru câini, teci pentru cuțite, tocuri pentru pistoale. Tot ce se putea confecționa din piele. Am început de la lucruri mărunte”,ne spune meșterul.

Atunci bărbatul a realizat că prelucrarea pielii îi placea mult mai mult decât ceea ce făcea motiv pentru care și-a deschis propriul atelier.

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii