Un poliţist din Pașcani care i-a zdrobit maxilarul unui drogat

Poliţistul a fost şi condamnat, însă instanţa a amânat executarea pedepsei, aşa că nu şi-a pierdut funcţia. El trebuie să-i plătească daune morale de 5.000 de lei şi cheltuieli de judecată de 1.000 de lei unui tânăr căruia i-a provocat o fractură de mandibulă. Victima se afla sub influenţa drogurilor şi îl scuipase pe agent în ochi înainte de a fi bătut.

Lipsa de tact şi de răbdare îl va „arde“ la buzunare pe agentul-şef de poliţie Petru Cîtea din Paşcani. Poliţistul a fost obligat de instanţă, printr-o sentinţă definitivă, să-i plătească daune morale de 5.000 de lei unui tânăr căruia i-a rupt maxilarul în timpul unei intervenţii. Agentul a reacţionat violent după ce victima, aflată sub influenţa drogurilor, îl scuipase în ochi. Pe lângă daune, Cîtea a mai fost condamnat şi la şase luni de închisoare, pedeapsa fiind însă amânată. În acest fel, dacă, pe perioada termenului de încercare, Cîtea nu mai comite alte infracţiuni, va rămâne fără cazier.

Intervenţie dificilă

Victima din acest caz este Andrei B., un tânăr care la momentul faptelor avea 24 de ani. În 2011, pe fondul unei decepţii în dragoste, băiatul a devenit consumator de etnobotanice, fapt semnalat părinţilor în 2014 de nişte cunoştinţe. În toamna acelui an, Andrei B. s-a întors pentru a locui cu părinţii în Paşcani având, în 8 noiembrie 2014, o criză psihotică provocată de consumul de etnobotanice, dar şi de faptul că părinţii i-au interzis să iasă din apartament. În timpul crizei şi-a lovit violent ambii părinţi, care au solicitat o ambulanţă.

La faţa locului a ajuns, pe lângă ambulanţieri, şi poliţistul Petru Cîtea. Acesta a stat în par­tea din spate a ambulanţei, alături de Andrei B., fiind provocat, pe timpul de­plasării, de mai multe ori de tânăr. Pentru a nu provoca stricăciuni, Andrei B. a fost transportat încătuşat şi prins în centura de siguranţă. La un moment dat, tânărul i-a cerut poliţistului o ţigară, fiind refuzat.

Dublă fractură de mandibulă

„Pe acest motiv, persoana vătămată s-a enervat, scuipându-l în faţă pe agentul de poliţie, împrejurare confirmată atât de inculpat, dar şi de persoana vătămată, prin declaraţia sa“, se arată în motivarea judecătorilor.

Tânărul şi poliţistul au avut versiuni diferite cu privire la ceea ce s-a întâmplat mai departe. În timp ce victima a precizat că a fost lovită violent, de două ori, în mandibulă, poliţistul a spus „că persoana vătămată s-a enervat întrucât i-a spus că în ambulanţă nu este permis fumatul, s-a învineţit la faţă şi a spus că vrea să se «mierlească» apoi, pe o porţiune de drum cu denivelări, a vrut să-l lovească pe inculpat cu capul, acesta însă l-a apucat cu mâinile de cap, blocându-l astfel şi împingându-l înapoi. Inculpatul susţine că în acel moment persoana vătămată «s-a lovit de mâinile sale», el văzând cum îi curge sânge din gură“, se mai arată în motivare.

Poliţistul a mai spus şi că, în timpul deplasării, tânărul s-a lovit cu capul de stâlpul maşinii şi că l-a scuipat, înjurat şi i-a adresat cuvinte vulgare. La spital, tânărul a fost operat de dublă fractură de mandibulă. Audiaţi, ambulanţierii au declarat că nu ştiu ce s-a întâmplat pe timpul deplasării pentru că nu au văzut. În urma analizării probelor, chiar dacă au reţinut provocarea, judecătorii au concluzionat că tânărul a fost lovit de poliţist.

„Din punct de vedere obiectiv era imposibil ca B.A., încătuşat cu mâinile la spate şi asigurat cu o centură de siguranţă pretensionată să se poată lovi singur de acel stâlp, atât cu mandibula dreaptă, cât şi cu cea stângă (…) Dincolo de faptul că centura de siguranţă s-ar fi tensionat şi l-ar fi blocat în acele momente, o lovitură care să fie în măsura să provoace o fractură de mandibulă ar fi trebuit să fie atât de puternică încât nu avea cum să nu provoace şi alte leziuni“, a stabilit instanţa.

Comentarii

comentarii