Un program pentru tinerii dezavantajaţi. Aceştia pot fi angajaţi timp de 24 de luni, în instituţiile publice locale

Group of young people using laptop.

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege, iniţiat de guvern, care prevede că un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituţiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajaţi, pentru o perioadă de 24 de luni.

Proiectul de lege vizează integrarea pe piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi, pentru ca aceştia să capete experienţe, competenţe şi abilităţi care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

Sunt vizaţi tinerii cu vârsta între 16 şi 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puţin un copil în întreţinere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituţiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajaţi, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiţia ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situaţie similară.

Potrivit Executivului, este vorba despre un program de tip „Pasarela”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi, pentru a dobândi „abilităţi transferabile” în joburile din sectorul privat, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secţiunea ”Şanse reale pentru tineri”.

Proiectul de lege a fost votat cu unanimtate de voturi.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Comentarii

comentarii