Vine primăvara! Temperaturi de până la 11 grade în următoarea săptămână

La mijlocul săptămânii viitoare vom avea de-a face cu încălzirea vremii, anunţă specialiştii, iar peste șapte zile vom avea 11 grade Celsius la Pașcani.

De miercuri vom avea temperaturi de peste 0 grade chiar şi noaptea. Mai exact, dacă marţi s-ar putea să mai plouă, deja de miercuri temperaturile vor ajunge la 9 grade în timpul zile şi la 1 grad noaptea. În weekend în partea de Sud a ţării se vor atinge şi 13 grade.

La Iași, potrivit accuweather.com , săptămâna viitoare temperaturile vor depăși 7-8 grade, iar lunea viitoare vor fi 11 grade Celsius. Va ploua marți și miercuri, dar apoi soarele și norii își vor împărți cerul. Procesul de încălzire este valabil pentru toată ţara.

„Fenomenele extreme, nelalocul lor, apărute în anotimpul nepotrivit influenţează perioada de raportare atunci când e vorba de normalul perioadei”, a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Aceasta a exemplificat fenomenele extreme făcând referire la viscolul din a treia decadă a lunii aprilie, din Moldova, din 2017, când stratul de zăpadă depus a fost în unele zone mai mare decât în timpul iernii. „Şi în meteorologie lucrurile evoluează în privinţa modelării numerice, modelele se perfecţionează şi tot timpul ţinem cont de această evoluţie fluidă. Obişnuiam ca până acum 5 – 6 ani, nu doar noi, românii, ci la nivel global, să ne raportăm la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci când spuneam mai cald decât normalul perioadei sau mai frig decât normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective. Ultimii ani au arătat că nu mai e relevant să ne raportăm la acea perioadă. Referinţa s-a schimbat în sensul că referinţa este ieri – până în urmă cu 30 de ani, referinţa de mâine va fi mâine – până în urmă cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificările la care asistăm”, a spus Florinela Georgescu.

Comentarii

comentarii