Zile libere 2018: Câte dintre ele pică în timpul săptămânii?

Zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt stabilite exclusiv prin Codul muncii, iar pe această listă sunt incluse, din 2017, 14 zile. Desigur, nu toate dintre acestea pică în intervalul luni-vineri, motiv pentru care vă informăm azi de câte zile libere legale vă puteți bucura în 2018, atât timp cât lucrați după un program obișnuit de lucru (luni-vineri).

Persoanele care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se bucură efectiv în 2018 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, dintr-un total de 14. Situația este la fel ca în 2017, când salariații s-au bucurat tot de 11 zile libere legale.

De altfel, din totalul celor 14 zile de sărbătoare națională, cel mult 12 pot pica în timpul săptămânii de lucru, ținând cont că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. În 2018, și Ziua Națională a României, celebrată la 1 decembrie, pică în weekend (într-o sâmbătă, mai precis).

Iată cum pică, în 2018, cele 14 zile libere legale: 

  • 1 și 2 ianuarie – luni și marți;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – miercuri;
  • 8 și 9 aprilie (prima și a doua zi de Paște) –  duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – marți;
  • 27 și 28 mai (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – vineri;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.

În plus față de liberele enumerate mai sus, persoanele care au altă religie în afară de cea creștin-ortodoxă mai beneficiază şi de câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele din care aceștia fac parte, aşa cum a confirmat, în trecut, la solicitarea avocatnet.ro, Ministerul Muncii.

Și cum există angajatori care nu acordă aceste două zile separat de cele 14 enumerate anterior, parlamentarii vor să clarifice acest lucru, printr-un proiect de lege care să oblige firmele să acorde zilele libere ale salariaților de alte religii în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau zilele de concediu de odihnă.

Recompensarea muncii în sărbătorile legale

Angajatorul este cel care trebuie să acorde zilele libere, iar Codul muncii prevede posibilitatea stabilirii, prin intermediul contractului colectiv de muncă, și a altor zile libere, în afară de cele prevăzute de lege. Important de știut este că atât liberele legale, cât și eventualele libere stabilite prin contractul colectiv nu pot fi incluse în durata concediului anual de odihnă.

Totuși, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie. Este cazul lucrătorilor unităților sanitare și celor de alimentație publică, precum și al locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Comentarii

comentarii