24 iunie – Tradiții și obiceiuri de Sânziene sau Drăgaica, sărbătoarea femeii și a florilor

La 24 iunie, crestinii praznuiesc nasterea sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.

Celebrata inca din vechime, aceasta este una dintre cele mai cunoscute si indragite serbari campenesti prilejuita de solstitiul de vara, care marcheaza mijlocul verii agrare. Pentru ca are loc la trei zile dupa solstitiul de vara mai poarta si numele Cap de vara.

Sarbatoarea este a iubirii si a fertilitatii dedicata Sanzienelor sau Dragaicelor, personaje mitice nocturne, care apar pe campuri in noaptea de 23 spre 24 iunie.

In credinta populara, Sanzienele sunt considerate niste femei frumoase, adevarate preotese ale soarelui ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om, care umbla pe pamant sau plutesc prin aer, canta si danseaza, inzestrand plantele cu puteri vindecatoare, impart rod holdelor si femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor, apara semanaturile de grindina si de vijelii.

Ele sunt zane bune, dar atunci cand oamenii le nesocotesc, pot deveni si forte distructive, starnind furtuni si vijelii, aducand grindina, lovindu-i pe cei pacatosi cu “lantul Sanzienelor” sau lasand campurile fara rod.

Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar, dar in prezent sunt asociate sarbatorii crestine a nasterii lui Ioan Botezatorul si a aducerii moastelor sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, potrivit crestinortodox.ro.

Pelerini din întreaga ţară dar şi din Ucraina şi Republica Moldova au venit la Suceava pentru a participa la procesiunea cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava dar şi la manifestările organizate de Zilele Sucevei.

 

Comentarii

comentarii