Au fost puse în circulaţie paşapoartele realizate cu noi tehnologii de siguranţă

Noile paşapoarte simple, atât electronice, cât şi temporare, care au fost puse în circulaţie în această săptămână, vor fi aproape imposibil de falsificat, a declarat, sâmbătă, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă.

El a spus că fiecare filă a noilor documente conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România şi a precizat că mai sunt şi alte elemente de siguranţă.

Mirel Toancă, chestor: Elementele de siguranţă implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben verzui şi albastru.

Taxele pentru noile paşapoarte vor rămâne aceleaşi, iar documentele valabile acum vor putea fi folosite până la expirarea lor.

Paşapoartele simple electronice pentru persoanele de peste 18 ani au o valabilitate de 10 ani, iar cele simple temporare de un an.

Comentarii

comentarii