Când începe Postul Paștelui ortodox 2018

Paștele este cea mai veche şi mai importantă sărbătoare a creştinătăţii și una dintre cele mai așteptate sărbători de peste an, atât grație tradițiilor sale minunate care permit o comuniune mai puternică a omului cu Divinitatea, cât și grație renașterii naturii, ca simbol al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul Paștelui ortodox sau Postul Mare, așa cum mai este denumit, în anul 2018, începe pe data de 19 februarie și durează 7 săptămâni, mai exact 40 de zile la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe data de 8 aprilie 2018. Înainte de începerea Postului se ține Lăsata Secului, iar de Paște avem două astfel de zile: Duminica Înfricoșatei Judecăți, penultima duminică înainte de începerea Postului Mare, când se lasă sec de carne, și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, pe 18 februarie 2018, când se lasă sec de brânză. Saptămâna dintre acestea se numește Săptămâna Albă, sau Săptămâna Brânzei.

Cum se ține Postul Paștelui

Postul Paștelui simbolizează cele 40 de zile de post și rugăciune pe care le-a ținut Domnul Iisus Hristos și este o perioadă de curățare nu doar a trupului, ci și a sufletului, amprentată puternic de rugăciune, milostenie, iertare, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru post de peste an, fiind, implicit, și cel mai greu de ținut. Din punct de vedere alimentar, Postul Paștelui este cel mai restrictiv dintre toate, zilele de dezlegare la pește, vin și undelemn fiind foarte puține. Persoanele care doresc să tină Postul Paștelui în mod corect, trebuie să știe că, în prima săptămână din post se ajunează luni și marți, adică se consumă seara doar apă și pâine, iar în ultima săptămână, cea a Patimilor, se ajunează în fiecare zi, mai puțin în Joia Mare, iar în Vinerea Mare și sâmbătă se ține post negru, încheiat de spovedanie și împărtășanie. De asemenea, în Postul Paștelui este interzis contactul sexual.

Continuarea aici.

Comentarii

comentarii