Care e cel mai mare animal pe care il poate inghiti un sarpe? Ai fi surprins!

Iar intrebarea cat de mare poate fi victima unui sarpe, pe care acesta sa o poata inghiti, e una care dainuie in mintea multora. La aceasta a incercat sa raspunda Live Science. Sarpele e clar o specie evoluata, adaptabila, din moment ce se gaseste in mai toate habitatele de pe Terra. Sunt serpi care traiesc in apa sarata, dar si in apa dulce, serpi care traiesc in sol sau in copaci, explica biologul Kevin Calhoon.

Variata e si dieta lor. Unii mananca rame, altii moluste, altii prefera prada de mari dimensiuni, mamiferele.

Sunt asa de adaptabili incat pot trai cu extrem de putina hrana, in principal pentru ca nu au nevoie sa arda calorii pentru a se incalzi. Cercetatorii estimeaza ca femelele pot ramane in viata, ba chiar sa se reproduca, chiar si atunci cand mananca mai putin de 3% din cat ar avea nevoie un animal cu sange cald, de dimensiuni similare, dupa cum se arata intr-un studiu din 1988, publicat de jurnalul Oecologia.

Isi folosesc energia in mod eficient, dar pana la urma tot trebuie sa manance. Si cum nu au membre, de care sa se foloseasca atunci cand se hranesc, si nici dinti pentru a sfasia sau a mesteca, totul se reduce la a inghiti.

Cu cat prada e mai mare, cu atat mai bine. Cel putin pana la un punct.

Caprioarele si vitele sunt printre cele mai mari animale pe care le pot manca si asta nu se intampla deloc rar. In 2018, un piton birmanez care cantarea 14 kilograme a inghitit o caprioara tanara, de 16 kilograme. A fost un caz unic pentru aceasta specie, posibil pentru toate speciile de piton. E adevarat ca sarpele a murit ulterior, cand regurgita.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca e imposibil de stiut care e cel mai mare animal inghitit de un sarpe.

Chiar daca oamenii nu sunt in topul preferintelor lor, le cad din cand in cand prada. In 2017, un barbat de 25 de ani a fost mancat de un piton in Indonezia. Iar anul trecut, o femeie de 54 de ani a fost ucisa si mancata de un piton gigantic, tot in Indonezia. Totusi, astfel de cazuri sunt rare.

Daca in meniul unora dintre serpi intra aligatori, vaci si chiar oameni, cei mai multi sunt perfect multumiti cu rame, cel mult soareci. ziare.com

Comentarii

comentarii