CRIMINALISTICA… PE SCURT

Credeţi că într-o cercetare la un caz, criminalistul, cum este denumit generic, poate identifica imediat autorul furtului după urmele papilare pe care acesta le-a lăsat pe cărămida cu care a spart geamul sau pe perdeaua din dormitor?

Ei bine, în realitate, mai întâi criminalistul, fie el tehnician sau expert, se va echipa corespunzător pentru a nu contamina urmele descoperite în câmpul infracţional,  indiferentdacă afară sunt +35 de grade Celsius sau -10 grade.

Munca de criminalist nu e tocmai simplă. Criminalistica este o ştiinţă în care îmbini cunoştinţe de fizică, chimie, biologie cu metodica, tehnica şi tactica criminalistică. Trebuie să ai mintea limpede când pătrunzi în labirintul scenei unei fapte penale, să ai privirea ageră şi să examinezi rapid fiecare centimetru de podea, înainte să-l calci distrugând eventuale probe.

Polițistul criminalist este un bun chimist, geneticiansau biolog și realizează  expertize criminalistice, portrete robot (Imagetrak), ridică amprente și orice fel de urme găsite la faţa locului.

Comentarii

comentarii