Cum deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile?

Ciupercile otrăvitoare pot fi confundate cu cele comestibile deoarece acestea seamănă foarte mult.

Trebuie să fim atenţi atunci când le alegem deoarece, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viaţa în pericol.

Unele specii sunt greu de recunoscut chiar şi de către specialişti.

Iată cum deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile:

  1. Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc. Daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
  2. Se pune patrunjel verde in mancarea de ciuperci si, daca acesta se ingalbeneste, inseamna ca ciupercile sunt toxice.
  3. Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca cel putin o ciuperca din oala e otravitoare, ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste. Nu este adevarat ca ciupercile culese din locurile putin umblate sunt comestibile.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin  greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cuevoluţie fatală, deces.

Specialiştii  recomandă să sunăm imediat la 112, iar până la sosirea echipajelor medicale să îi oferim persoanei intoxicate cât mai multă apă, 2-3 litri.

Totuşi, autorităţile recomandă iubitorilor de ciuperci să consume doar ciuperci achiziţionate din locuri autorizate, să nu le consume crude, să evite locurile unde s-au folosit pesticide şi ierbicide, dar şi ciupercile comercializate pe marginea drumului.

Comentarii

comentarii