Două școli din Pașcani reevaluate în Programului Mondial ECO ȘCOALA

Luni 7 mai 2018 începând cu ora 10,30 comisia de reevaluare a Eco Școlilor din județul Iași ajunge la Pașcani și va reevalua pentru a opta oară Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani care își păstrează titlul de ECO Școală din 2004, iar la ora 12,00 va fi reevaluat pentru prima dată și Colegiul Tehnic CF Unirea Pașcani ce deține Steagul Verde din anul 2016.

Programul Eco Școala este monitorizat în România de CCDG iar la nivel internațional de FEE. Pentru a deveni școală activă în primul rând trebuie sa te înscrii ( vezi www.ccdg.ro Programul Eco Școala înscrieri) să urmezi cei 7 Pași :1. Comitetul Eco-Scoala , 2. Analiza problemelor de mediu, 3. Planul de acţiune, 4. Monitorizarea si evaluarea (inregistrarea si masurarea progresului), 5. Curriculum, 6. Informarea şi implicarea comunităţii şcolare şi locale, 7. Eco-Codul.

Prin programul Eco- Școala se are în vedere, în primul și în ultimul rând schimbarea mentalității privind ocrotirea naturii și protecția mediului înconjurator, pentru ca propriul nostru comportament să devina mai “ prietenos” față de mediu.
Reprezintă o provocare pe termen lung pentru elevi, cadre didactice, oameni- conștienți și preocupați de găsirea unor soluții la problemele actuale din școala și orizontul local dar și la prevenirea apariției altora.
Nu te inscrii în programul Eco Școala dacă consideri că “ scoala vieții” este de ajuns, dacă timpul înseamnă pentru tine doar bani, dacă nu ai disponibilitate pentru a învăța, a-ți face prieneni, a colabora, a comunica.

Scolile ce au statutul de Eco Școala au deja în vedere:
– evitatea folosirii produselor și substantelor dăunătoare mediului;
– managementul deseurilor, reciclarea acestora și valorificarea lor;
– rezultatele de comportament ecologic pe care noua etică ecologică îl recomandă să fie percepute ca și semnele de punctuație și să fie respectate ca și acestea;
– plantarea unui numar cât mai mare de plante, arbori;
– utilizarea durabilă a resurselor naturale;
– reducerea consumului de apa potabilă și energie electrică;
Eco Școala este un program care ofera la nivelul oricarei instituții de învâțământ o creștere a nivelului de conștientizare a problemelor de mediu. El ofera îmbunătățirea calitații mediului în școala și împrejurimile acestea, te învață să îmbini munca cu placutul, să formezi o echipa, să lucrezi împreună și pentru ceilalți. Prin activitățile specifice programului reprezintă o alternativă ecologică, instructivă și interesantă de petrecere a timpului liber.

Obținerea Steagului Verde ce reprezintă premiul simbol al educației pentru mediu, acordat școlilor care implementează cu succes programul este un eco-indicator recunoscut pentru educația privind Dezvoltarea Durabila și în acelasi timp, un certificat al performanțelor de mediu ale școlilor.
Coordonator Programul Mondial Eco Școala jud. Iași, Vaslui
Director, prof. Genoveva Șerban
Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani

Comentarii

comentarii