“Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Uniri” Concurs la care au participat și elevi din Pașcani

La sfârșitul lunii iunie s-a desfășurat etapa finală a concursului național “Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Uniri” proiect care s-a adresat elevilor din învățământul gimnazial și liceal.Acesta a fost inițiat și coordonat de Societatea de Științe Istorice din România împreună cu Universitatea din București.  La acest proiect au participat peste 100 de elevi din  toate zonele țării.

Județul Iași a fost reprezentat, în urma selecției  la nivel național, de elevele Leagăn Denisa și Țăpoi Maria Magdalena de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani.

Proiectul a fost conceput să se desfășoare pe două secțiuni: Secțiunea A în care elevii au investigat în comunitățile și familiile lor participarea înaintașilor la evenimentele din perioada 1916-1919, au adunat documente și obiecte, au intervievat urmași ai participanților și le-au strâns mărturiile ori au redescoperit opere comemorative de război căzute în uitare; Secțiunea B, intitulată ,,Anul 1918 în Istoria Românilor”, care a presupus elaborarea unor eseuri tematice și susținerea unei probe în care au fost testate cunoștințele de istorie.

La secțiunea A, eleva Leagăn Denisa, a obținut  primul loc cu lucrarea „Oameni și destine. Gheorghe Anton- confesiuni din Marele Război”, lucrare inspirată de memoriile unui participant la primul război mondial din localitatea Blăgești. Laureații secțiunii A au fost invitați și la  emisiunea Historia, concursul fiind prezentat și pe alte canale mass-media.

La secțiunea B, eleva Țăpoi Maria-Magdalena a obținut mențiune. Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Universitatea București. Ulterior, elevii și profesorii îndrumători au fost în vizită la Muzeul Universității din București, Arhivele Naționale și Muzeul Cotroceni.

Comentarii

comentarii