Fiecare român nevoit să-şi sacrifice porcii va fi despăgubit

Peste 1.600 de dosare de despăgubire au fost depuse de persoanele care au fost nevoite să-şi sacrifice porcii din gospodării sau din ferme, din cauza epidemiei de pestă porcină africană.

Doar 83 dintre acestea au fost achitate până acum, valoarea lor fiind de peste 200 de mii de lei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că România va primi fonduri pentru despăgubiri şi de la Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte măsurile aplicate pentru combaterea epidemiei, Petre Daea a explicat că a apelat la sprijinul unor specialişti din ţări europene, care s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de situaţii.

Petre Daea: Alte ţări au rezolvat-o mai repede, cum e cazul cu Portugalia, alţii nu au rezolvat-o nici acum, a se vedea Polonia din 2014 şi în fiecare, şi acum, şi anul ăsta. Nu am nici acei specialişti, cât sunt ei specialişti la nivelul Uniunii Europene. Ce au putut constata aici? Că această explozie generată de condiţiile specifice existente în deltă şi specialiştii îşi pun o serie întreagă de întrebări, la care nu găsesc răspuns nici ei, nici noi. 

Amintim că, până acum, au fost înregistrate aproape 800 de focare de pestă porcină africană, iar astăzi a început eutanasierea celor 140.000 de porci de la cea mai mare fermă din România, cea de la Gropeni, judeţul Brăila.

Comentarii

comentarii