Ieşeanul Florin Morariu va fi decorat de Regina Elisabeta a II-a pentru acţiunile curajoase în timpul unui atentat la Londra

Românul Florin Morariu, care a devenit cunoscut ca urmare a faptelor sale curajoase din timpul atentatului terorist din 3 iunie 2017 de la Londra, va primi distincţia Commendation for Bravery, oferită de Regina Elisabeta a II-a, în semn de recunoştinţă pentru eroismul său, conform listei decoraţiilor care mai conţine alte 19 nume, informează joi BBC şi The Telegraph.

Florin Morariu va fi decorat ”pentru că a oferit adăpost celor care au scăpat de atacul terorist de la Londra la 3 iunie 2017”, după cum se spune în motivaţia propunerii de decorare, conform news.sky.com, care publică lista integrală cu numele celor 20 de persoane recomandate pentru a primi diverse distincţii din partea Reginei.

Potrivit site-ului Guvernului britanic, decoraţia ”Commendation for Bravery” se acordă în semn de recunoaştere pentru curajul celor care au salvat sau au încercat să salveze viaţa cuiva.

Oricine poate să facă propuneri pentru acordarea unor astfel de distincţii, luându-se în considerare gradul de risc, gradul de conştientizare de către cel nominalizat în legătură cu pericolul existent şi persistenţa (acţiunii sale). Pot fi propuse şi persoane care nu au cetăţenia britanică şi chiar persoane care au decedat (acestora urmând să li se acorde un premiu postum). Toate propunerile sunt evaluate de Comitetul George Cross, care face recomandări Reginei, cea care acordă distincţiile. Conform unei postări de pe pagina de Facebook a lui Florin Morariu, propunerea pentru decorarea sa a fost făcută de premierul britanic, Theresa May.

Daily Mail scrie că Regina va acorda joi medaliile într-o ceremonie specială.

Florin Morariu, din Iaşi, se afla la Londra unde lucra ca brutar, când un atac terorist a avut loc în capitala britanică: trei atacatori aflaţi la bordul unei camionete au intrat în plin într-o mulţime de pietoni în zona London Bridge, după care au ieşit din vehicul şi au atacat trecătorii cu cuţite, înainte de a fi ucişi de poliţie. Şapte persoane au murit şi patruzeci şi opt au fost rănite. În acele momente, românul a adăpostit în jur de 20 de oameni în brutăria în care lucra. Între timp, el a revenit în ţară. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)

Comentarii

comentarii