Se va da BAC-ul la sport?

Numărul de ore de educaţie fizică şi sport din învăţământul românesc ar putea creşte, iar o probă practică de evaluare a competenţelor motrice ar putea deveni disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat, conform unei iniţiative legislative a parlamentarului Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor.

Mihaela Huncă (PSD) a organizat, luni, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român o dezbatere publică în acest sens la care au participat reprezentanţi ai mai multor federaţii, cluburi sportive, precum şi oficiali ai Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social.

În cadrul acesteia, parlamentarul PSD a subliniat importanţa sportului în programa şcolară. ‘Îmi doresc foarte mult ca această iniţiativă să fie implementată, dar nu înainte ca ea să fie trecută prin filtrul oamenilor de specialitate, al oamenilor care au realizat mari performanţe în sportul românesc. Prin proiectul de guvernare noi ne-am asumat să dezvoltăm sportul de masă. Asta pentru că în anul 2016, conform statisticilor, 1 din 3 tineri români nu face sport, iar 9 din 10 petrec peste 8 ore pe zi în faţa televizorului sau a calculatorului. De asemenea, România a urcat pe locul 3, deşi înţeleg azi că de fapt suntem pe 2, în topul european privind obezitatea la copii. Trebuie să fim conştienţi că lipsa activităţilor fizice omoară la fel de mulţi oameni ca şi fumatul. De aceea e de datoria noastră, a parlamentarilor, să creăm un cadru legislativ ca un număr cât mai mare de copii şi tineri să practice sportul’, a spus Huncă.

‘Când spunem că educaţia este prioritară, automat şi educaţia fizică este prioritară. De aceea, prin această iniţiativă legislativă dorim ca în învăţământul preşcolar numărul orelor de educaţie fizică şi sport să fie de minimum 2 pe săptămână, în cel primar de minimum 3, în cel gimnazial de minimum 3 plus încă 2 de sport competiţional, în cel liceal de minimum 3 ore plus 2 de sport competiţional şi în cel universitar de minimum 2 şi opţional încă 2 de sport competiţional. De asemenea, conform acestui proiect, dorim introducerea la examenul de bacalaureat a probei practice de evaluare a competenţelor motrice pentru elevii apţi din punct de vedere medical. Asta dacă vrem să ne aliniem şi noi ţărilor avansate, cum este SUA, unde sportul este probă obligatorie cu notă. Noi propunem însă doar proba cu aceste calificative cum sunt şi celelalte probe de competenţă’, a adăugat parlamentarul.

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat în cadrul dezbaterii că toţi sportivii care fac sau au făcut performanţă vor sprijini proiectul acesta. ‘Ne bucură această iniţiativă legislativă pe care COSR o susţine fără nicio rezervă. COSR se va implica de fiecare dată cu toate resursele sale atunci când este vorba despre dezvoltarea bazei de selecţie în ceea ce priveşte sportul. Aceşti copii, înainte să îşi dorească să treacă prin proba aptitudinilor fizice la BAC, au nevoie de alfabetizare din punct de vedere al educaţiei fizice şi sportului. Iar această alfabetizare se poate face până în clasa a IV-a. Dacă vom reuşi acest lucru, sunt sigur că vom avea tineri sănătoşi care vor dori să practice sportul în dauna televizorului sau a calculatorului. Toţi sportivii care fac sau au făcut performanţă vor sprijini această inţiativă’, a afirmat Covaliu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a afirmat că în şcoli ar trebui în primul rând un control mai riguros al modului în care se acordă elevilor scutiri pentru orele de sport. ‘Tinerii din ziua de azi trebuie mai întâi să înveţe să meargă, pentru că nici să meargă nu ştiu. Râzi când îi vezi în preajma unei mingi. Noi susţinem în totalitate creşterea numărului de ore de sport în şcoli şi sunt convins că învăţătorii, cu o minimă pregătire, pot face faţă orelor de educaţie fizică şi sport la clasele I-IV. Aşa că nu e nevoie de o super-specializare. Din păcate la noi educaţia fizică este dusă în derizoriu pentru că mai mult de jumătate dintre copii au acum scutiri medicale pentru orele de sport. De aceea consider că e foarte important să controlăm riguros modul de acordare a acestor scutiri. Trebuie mai întâi să dăm importanţă orelor de educaţie fizică şi sport’, a explicat Dedu.

Fosta campioană olimpică, mondială şi europeană, Gabriela Szabo, a declarat în cadrul dezbaterii că o problemă o reprezintă calitatea orelor de educaţie fizică şi sport din învăţământul românesc. ‘Eu sunt de acord în totalitate cu iniţiativa legislativă, dar o problemă o reprezintă calitatea orei de sport din şcoală. Ora de educaţie fizică trebuie ridicată la nivelul importanţei celei de matematică sau de engleză’, a adăugat Szabo.

Comentarii

comentarii