Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, dotat cu un aparat RMN ultramodern

Pacientii din zona Moldovei vor beneficia de investigatii imagisticede cea mai inalta perfomanta. Spitalul de Neurochirurgie Iasi are un nou aparat RMN, cu o putere de 1,5 Tesla. 

Amplasarea aparatului a necesitat amenajarea unui spatiu special, consolidat, ai carui pereti au fost capitonati cu foita de cupru pentru a bloca interferentele si a asigura un climat optim investigatiilor de mare acuratete. Greutatea totala a dispozitivului este de 7 tone, motiv pentru care instalarea in noua incapere a necesitat o ampla desfasurare de forte.

Dupa ce va fi montat, RMN-ul va fi folosit pentru diagnosticarea pacientilor din toata zona Moldovei, care ajung la Spitalul de Neurochirurgie Iasi si au nevoie de astfel de explorari.

”Patologia s-a diversificat in ultimul timp, iar o investigatie de finete facuta cu ajutorul rezonantei magnetice poate sa clarifice un diagnostic, sa ne directioneze catre modul in care trebuie abordat cazul medical”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

”Dotarea cu acest aparat reprezinta in primul rand un castig pentru pacienti, dar si pentru medici. In ultimii doi ani si Consiliul Judetean a alocat fonduri importante acestei unitati medicale, astfel ca acum dispune de cea mai moderna sala de operatie in domeniul neurochirurgiei din sud-estul Europei”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa.

Pana acum Spitalul de Neurochirurgie a folosit pentru investigatii imagistice un singur aparat RMN, care functioneaza deja de 14 ani. Din cauza numarului mare de solicitari, pentru o explorare, un pacient este nevoit sa astepte si cateva luni.

Costul noului echipament RMN este de 600 de mii de euro, fara TVA. Contractul de achizitie a fost semnat de ministrul Sanatatii  si reprezentantii  Bancii Mondiale in baza unui contract prin care, la nivel national, au fost achizitionate echipamente computer tomograf, aparate de rezonanta magnetica  si sisteme informatice (tehnologie medicala de imagistica utilizata pentru stocarea, recuperarea, prezentarea si partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Comentarii

comentarii