Testarea sistemului Ro-alert, începând de luni

Sistemul Ro-alert, prin care vom primi avertizări prin telefon în situaţii de urgenţă, va fi testat, la nivel naţional, începând de luni. Anunţul a fost făcut astăzi de secretarul de stat, Raed Arafat, la lansarea oficială a site-ului ro-alert.ro, unde găsim informaţii şi despre cum trebuie să configurăm telefonul mobil pentru a primi astfel de alerte şi despre modul în care arată şi cum se aud aceste mesaje.

Concret, cetăţenii vor găsi pe acest site informaţiile necesare pentru toate tipurile de telefoane mobile, legate de modurile în care acestea pot să fie configurate, astfel încât să primească avertizările. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Afarat, a precizat că toate avertizările ro-alert se vor difuza doar în situaţii grave de urgenţă.

Raed Arafat: Ro-alert va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent, pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei, plus devine foarte deranjant, pentru că sunetul care va veni continuă să sune până ce se citeşte mesajul. Dacă telefonul e pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet, indiferent dacă telefonul este pe silenţios. Deci mesajul respectiv când vine înseamnă că e ceva grav.

Raed Arafat a mai spus că cetăţenii trebuie să descarce şi aplicaţia Departamentului pentru situaţii de urgenţă pentru că acolo vor găsi mesaje obişnuite, cum sunt codurile galbene, care nu vor fi transmise prin ro-alert. Raed Afarat a mai precizat că luni, 17 septembrie, sistemul ro-alert va fi testat la nivel naţional şi a cerut ceţătenilor să-şi configureze telefoanele mobile. Testarea sistemului se va încheia pe 27 septembrie.

Comentarii

comentarii