Zece cărți pe care să nu le lăsați din mână

Mi-a fost dor de o ficțiune sănătoasă, cu desfășurare alertă și construcție cinematografică.

Aşa că m-am luat după anunțul “#1 Bestseller mondial”, tipărit chiar sub numele autorului, și am ales “Fiul”, romanul norvegianului Jo Nesbø − publicat la noi de editura Trei.

Fiul e Sonny, un copil de 30 de ani care și-a petrecut ultimii 12 ani în pușcărie, condamnat pentru crime pe care nu le-a comis.

Dependent de heroină, izolat și indiferent, ca și cum tot ce i-a mai rămas de trăit e să-și aștepte moartea, Sonny atrage, prin solitudinea lui, nevoia de spovedanie a celorlalți.

Confesor vicios și totuși inocent, el se trezește din letargie când află că tatăl său, despre care credea că își luase zilele, a fost de fapt ucis de mafia drogurilor din Oslo − sacrificându-se pentru ca soția și băiatul lui să supravieţuiască și rămânând până în ultima clipă ceea se știa despre el că este: un polițist incoruptibil.

Fiul evadează și pornește să-și răzbune tatăl, dar și propria tinerețe pierdută iremediabil. Vinovații sunt aceiași.

*

Datorită Fiului, şi fiindcă vine luna august, m-am gândit să vă propun mai multe titluri, să aveți de unde alege în concediu.

Așa că am mai rugat nouă cititori să vă recomande și ei câte un roman, cel mai recent pe care, odată deschis, nu l-au mai lăsat din mână.

*

Lebedele de pe Fifth Avenue

O carte de vacanță, pentru doamne în special, este “Lebedele de pe Fifth Avenue”, de Melanie Benjamin, care propune o excursie prin sufrageria celor mai bogate femei din New York.

Povestea este inspirată de fapte reale și pornește de la un faimos articol pe care Truman Capote l-a scris pentru revista Esquire (un fragment din volumul său Answered Prayers) și care i-a distrus cariera.

În respectivul articol, Capote dezvăluia secrete bine ascunse ale celor mai înstărite doamne din epocă, care se prezentau în publicațiile vremii (VogueLifeHarpers Bazaar) drept neveste cu o viață perfectă.

Pe lângă poveștile savuroase din lumea mondenă a New York-ului anilor ’60, cartea descrie cum erau crescute aceste femei pentru a fi soții fără cusur, cum se raportau ele la ideea de căsătorie și cum ajungeau să le fie pe plac unora dintre cei mai importanți bărbați ai lumii. (Cristina Bazavan, jurnalistă)

Drumul spre casă

În ultima vreme am citit atentă mai mult la felul în care e scris textul și mai puțin la poveste în sine. Dar apoi m-am apucat de “Drumul spre casă”, de Yaa Gyasi, ocazie cu care mi s-a părut că am redescoperit un pic cititul.

E mare lucru să stai toată ziua cu gândul la o carte care te așteaptă acasă, pe birou, și așa am ținut-o eu trei zile, până am terminat volumul.

Pe scurt, totul începe în Ghana secolului al XVIII-lea, când două surori vitrege pornesc în viață de pe poziții diferite, una căsătorită cu un englez, cealaltă, transformată în sclavă.

Urmează povestea acestor surori și a descendenților lor, de-a lungul a opt generații, de la comerțul de sclavi, prin epoca jazzului, până la drogurile moderne și anxietățile care se moștenesc prin ADN.

Scriitoarea Yaa Gyasi s-a născut în Ghana în 1989, trăiește în Statele Unite, iar cartea ei a fost publicată în vreo 22 de țări. Volumul a fost tradus în română la editura Litera. (Lavinia Bălulescu, scriitoare).

Continuarea aici. 

Comentarii

comentarii