“Zilele învățământului special şi special integrat ieșean”, organizat de Inspectoratul Școlar – rezonanță în peste 200 de școli din județ

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi susţine prin proiectele sale promovarea educaţiei incluzive, dezvoltarea serviciilor educational- terapeutice pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, în acord cu normele europene, prezentarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale de dezvoltare în scopul prevenirii barierelor sociale, dezvoltarea atitudinilor de toleranţă, acceptare şi înţelegere la nivelul comunităţii.

În perioada 22 februarie-1 martie 2019, în cadrul  evenimentului intitulat ,,Zilele învățământului special şi special integrat ieșean” elevii și profesorii ieșeni au fost antrenați în două campanii de susținere în comunitate a drepturilor copiilor cu dizabilități/ cerințe educaționale speciale.

           Proiectul ,,Cutia cu surprize”- destinat elevilor din școlile speciale din județul Iași- este o inițiativă propusă elevilor din școlile de masă care au putut dărui elevilor cu CES un altfel de mărțișor.

Dacă vrei să faci o bucurie unui copil cu nevoi speciale pune în cutia ta un gând frumos, un mărțișor, o jucărie, rechizite, dulciuri, mici atenții care îi pot face viața mai frumoasă!

Motto-ul activității a fost motivant și 200 de unități de învățământ de masă din județul Iași au antrenat  în acest demers solidar peste 5000 de elevi voluntari și 500 de profesori.    Astfel, peste 1400 de elevi cu cerințe educaționale speciale care sunt școlarizați în școlile speciale din Iași, Tg. Frumos, Pașcani  au beneficiat de dulciuri, rechizite, jucării care s-au regăsit în cutiile cu surpriză ce le-au fost oferite acestora.

           Campania ,,Gândește altfel! Copil ca tine sunt și eu”-  a vizat  conștientizarea și sensibilizarea  comunităților educaționale privind problematica specifică a elevilor cu nevoi speciale.

Diversitatea cazuistică a copiilor / elevilor cu CES integrați în școlile de masă , dificultăţile pe care le întâmpină unii dintre copiii diagnosticaţi cu ADD/ ADHD (tulburare de hiperactivitate şi/sau deficit de atenţie),  tulburări pervazive de dezvoltare ( autism, Sindrom Asperger, Sindrom Rett) sau deficienţă mintală în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial,  precum şi provocările cu care se confruntă cadrele didactice, elevii şi părinţii, conduc la identificarea de acțiuni prin care vizăm sensibilizarea  comunităților educaționale privind problematica specifică a elevilor cu nevoi speciale.

Pentru a sprijini iniţiativele şcolilor de integrare a acestor copii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi  în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse  şi Asistenţă  Educaţională Iaşi a propus susţinerea  în școlile ieșene a campaniei intitulată „Gândeşte altfel! Copil ca tine sunt şi eu”, în perioada amintită.

În acest demers în 50 de școli și grădinițe din județul Iași peste 100 specialişti ( profesori de sprijin, profesori consilieri școlari, profesori logopezi) din școlile speciale și CJRAE împreună cu  cadre didactice, elevi, părinţi  au  dezbatut și analizat  împreună cele mai potrivite modalităţi prin care putem să contribuim la o  mai bună integrare și adaptare în mediul școlar a acestor copii cu nevoi speciale.

 

Comentarii

comentarii